Kanelbullens dag

idag är det kanelbullens dag!!!
Då ska man svulla i kanelbullar!!

Här får ni ett recept:

Ingredienser


Deg:
100 g jäst
5 dl mjölk
1.6 l vetemjöl
200 g smör
2 dl vit sirap
2 ägg
1 tsk salt
3 tsk kardemumma


Kanelfyllning:
125 g mandelmassa
125 g smör
1 dl socker
3 ½ msk ströbröd
2 msk vatten
1,5 msk kanel
(100 g nougat)


Brödglans:
2 ägg
2 krm salt
1 msk vatten


Topping:
Mandelflan
Pärlsocker

Gör så här:

Låt alla ingredienser bli rumstempererade.

  1. Smula jästen i en bunke. Häll över den rumstempererade mjölken och rör om så att jästen löser sig. Smält smöret och häll i det i bunken.
  2. Tillsätt sirapen, äggen, kardemumman, saltet och vetemjölet. Arbeta degen riktigt smidig och elastisk.
  3. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 40 minuter.
  4. Fyllning: Vispa riven mandelmassa med smör, (nougat), socker, ströbröd, vatten och kanel.
  5. Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en tunn rektangel. Bred på fyllningen. Micra ev fyllningen lite, för att lättare kunna bre ut den.
  6. Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Skär i 2-3 cm bitar. Lägg glest på bakplåtspappersklädda plåtar.
  7. Låt jäsa under bakduk, 20 - 30 minuter.
    Sätt ugnen på 250 º.
  8. Vispa samman ägg, salt och vatten. Pensla de jästa bullarna ordentligt.
    Strö över pärlsocker och mandelflan.
  9. Grädda mitt i ugnen 7 - 8 minuter. Vakta kanelbullarna den sista minuten för de bränns snabbt!

Bland det godaste jag vet så är det nygräddad stoor kanelbulle och ett stort glas med mjölk!!!mums!!!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0