Kanelbullens dag
idag är det kanelbullens dag!!!
Då ska man svulla i kanelbullar!!
Här får ni ett recept:
Då ska man svulla i kanelbullar!!
Här får ni ett recept:
Ingredienser
Deg:
100 g jäst
5 dl mjölk
1.6 l vetemjöl
200 g smör
2 dl vit sirap
2 ägg
1 tsk salt
3 tsk kardemumma
Kanelfyllning:
125 g mandelmassa
125 g smör
1 dl socker
3 ½ msk ströbröd
2 msk vatten
1,5 msk kanel
(100 g nougat)
Brödglans:
2 ägg
2 krm salt
1 msk vatten
Topping:
Mandelflan
Pärlsocker
Gör så här:
Låt alla ingredienser bli rumstempererade.
- Smula jästen i en bunke. Häll över den rumstempererade mjölken och rör om så att jästen löser sig. Smält smöret och häll i det i bunken.
- Tillsätt sirapen, äggen, kardemumman, saltet och vetemjölet. Arbeta degen riktigt smidig och elastisk.
- Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 40 minuter.
- Fyllning: Vispa riven mandelmassa med smör, (nougat), socker, ströbröd, vatten och kanel.
- Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en tunn rektangel. Bred på fyllningen. Micra ev fyllningen lite, för att lättare kunna bre ut den.
- Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Skär i 2-3 cm bitar. Lägg glest på bakplåtspappersklädda plåtar.
- Låt jäsa under bakduk, 20 - 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 º. - Vispa samman ägg, salt och vatten. Pensla de jästa bullarna ordentligt.
Strö över pärlsocker och mandelflan. - Grädda mitt i ugnen 7 - 8 minuter. Vakta kanelbullarna den sista minuten för de bränns snabbt!
Bland det godaste jag vet så är det nygräddad stoor kanelbulle och ett stort glas med mjölk!!!mums!!!
Kommentarer
Trackback